Search
  • Francien Smits

Terugblik van de reis naar Gambia


In oktober hebben we, drie leden van Gambia Child een bezoek gebracht aan Gambia. Op 3 oktober vertrokken Mary Rijneveld en Francien Smits. Wim Dijkema kwam 14 oktober. Intussen heeft Gambia Child 39 gehandicapte kinderen die we sponsoren. De meeste laten we naar verschillende scholen gaan.

De Roots is opgeheven, maar de kinderen daarvan hebben we op verschillende andere scholen kunnen plaatsen; daar waren we bijzonder blij mee.

Hart House We hebben gesprekken gevoerd met de Engelsman Geoff Hunwicks. In de jaren ’90 verkocht hij zijn huis in Engeland om in Gambia een instelling voor lichamelijk en verstandelijk gehandicapte kinderen op te zetten.Het is een zeer professionele instelling geworden. Het Gambiaanse personeel is zeer goed opgeleid en getraind door de heer en mevrouw Hunwicks (zij is Gambiaanse). 25 Kinderen zijn daar vijf dagen per week. Overdag activiteiten, en ’s nachts slapen de kinderen daar. Het is er schoon, de kinderen zijn lief en gedisciplineerd, men houdt een strak tijdsschema aan voor de activiteiten. Met zeer beperkte middelen worden de kinderen geholpen zich te ontwikkelen waar dat kan. Zo was er een jongen die moeite heeft met de grove motoriek. Voor hem had men een bananendoos met daarin een paar zware stenen. Die werd vóór hem op een tafel geplaatst, en dan moest hij met beide armen proberen die doos te duwen. Kost niks, maar wel effectief. We hebben besloten zeven kinderen te sponsoren.

Voor Wim Dijkema was het de eerste reis naar Gambia. “Het was een bijzondere belevenis om de kinderen te ontmoeten. Nog meer ben ik overtuigd geraakt van het nut van het werk van Gambia Child. Als je naar de staat van het land kijkt, kun je moedeloos worden als het gaat om het nut van ontwikkelingssamenwerking. De zorg voor gehandicapte kinderen is een ander verhaal: deze kinderen komen vaak aandacht en zorg te kort, omdat de ouders overdag hun best moeten doen om een leven bij elkaar te sprokkelen. De kinderen blijven thuis achter. Door Gambia Child kan een deel van deze kinderen nu naar school. En dat is mooi om te zien!”

“De familie is heel belangrijk in Gambia, veel meer dan de individuele, persoonlijke ontwikkeling. Als zoon of dochter ben je verantwoordelijk voor je ouders, je ooms en tantes, je eventuele grootouders, neven en nichten. Geld sparen lukt dus zelden, want er is altijd wel iemand die een beroep doet op jouw bijeen gespaard kapitaaltje. Veel jonge mensen kunnen hun studie niet af maken, omdat er zich ergens in de familie een kleine tragedie afspeelt. De student moet dan maar aan de slag. En dat maakt het moeilijk voor het land als geheel om stappen vooruit te maken. Bij plannen voor de toekomst zegt men al snel: “Inshallah”, “Als God het wil.” Het leven in Gambia is niet zo planbaar als in Nederland. Als bij ons een van je ouders wegvalt, kun je gewoon naar school blijven gaan. Dat ligt in Gambia heel anders. Daar probeert men te overleven, en daardoor is men meer op de korte termijn gericht. En dat komt de kwetsbaarsten, bijv. het gehandicapte kind, vaak niet ten goede.” Beste mensen, u leest het goed. Veel gehandicapte kinderen hebben we bijzonder blij gemaakt. We zijn een aantal weken thuis maar weten nu al dat we 24 maart weer terug gaan.

18 Bananendozen vol met spullen zijn intussen verzonden richting Gambia. We weten dat al deze spullen goed terecht komen zowel in een ziekenhuis in Serekunda, als wel bij de kinderen thuis. Hartelijk dank voor de giften en de belangstelling! ​


29 views0 comments

Recent Posts

See All

​​E-mailadres

gambiachild@live.nl

Adres

Kildijk 96

4255 TE Nieuwendijk

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now