Search
  • francien4

Nieuwsbrief Gambia Child maart 2018


Nieuws vanuit Gambia

Sinds een week is Francien weer in Gambia, vooral om Carine te ondersteunen die een lange periode in Gambia blijft. En om samen te werken met "Kinderhulp Gambia". Zij hebben een team van Nederlandse orthopeden die kinderen met een handicap opereren in Gamba. Onze stichting ondersteunt dit van harte, financieel en met onze begeleiding, vandaar dat we deze reis nu gepland hebben.

Intussen zijn er 10 kinderen geopereerd aan hun benen. Het was een ware belevenis voor de kinderen en de ouders. Op zich zijn "toubaps", (blanke) dokters en zusters al een belevenis voor ze. Maar wat te denken van de levens veranderende operatie! Van niet kunnen lopen of heel moeizaam naar goed kunnen lopen! En dan het gips wat ze kregen na de operatie. De eerste 2 dagen hebben de kinderen veel pijn gehad, want het ziekenhuis was niet scheutig met de 'painkillers' oftewel paracetamol. De ouders moesten namelijk zelf de medicatie kopen. Gelukkig kunnen wij daar wat doen. Ook waren er geen urinaal of po's dus de lege potten van medicijnen werden gebruikt voor in te plassen.

De kinderen hebben nu ineens alle aandacht, die ze normaal nauwelijks krijgen. En ze moesten erg wennen aan dat gips aan de benen wat ze nog nooit gezien hebben. (Wordt in Gambia niet gebruikt.) Dus eerst veel verwondering en gespannen gezichtjes, maar na een paar dagen werd de sfeer best gezellig. Tegen de kinderen vertelden we dat ze nu ook toubaps waren met hun witte ( gips) benen. En ook de ouders vonden deze grapjes leuk. Op deze manier werd het ijs snel gebroken. Ze moeten nu 6 weken in het gips blijven.

Al deze mogelijkheden zijn gelukt door "Kinderhulp Gambia" van Ivonne Hulsebosch. Zo heeft zij bijvoorbeeld het kind Sarjo ontdekt bij een religieuze man die een groep arme jongens opvangt en voor Arabisch lessen zorgt. Sarjo werd hier gepest en mishandelt, wilde erg graag weer terug naar zijn moeder thuis. Hij kon geopereerd worden aan zijn benen en Gambiachild heeft speciaal voor Sarjo gekozen om hem voorlopig als sponsorkind te ondersteunen. Dan kan hij weer terug naar zijn moeder en mag hij naar school wat hij zo graag wil.

Daarnaast hebben we 8 kinderen financieel ondersteunt wat de operatie betreft ( €100,- per kind).

Omdat de benen nu niet meer misvormd zijn, hebben ze geen handicap meer, dus ook niet langer sponsorkind van Gambia Child. 26 maart werden de kinderen overgeplaatst naar een opvanghuis. Daar is ook een kleine kliniek en altijd 1 verpleegkundige aanwezig. De kinderen krijgen daar een bed, en iedere dag een lunch aangeboden. Voor ontbijt en diner moeten de ouders zelf zorgen. Carine blijft ze 6 weken lang begeleiden. Wanneer er problemen zijn kan ze direct aan de bel trekken.

Intussen zijn we ook de kinderen met een verstandelijke beperking thuis aan het bezoeken. De overheid wil graag de kinderen laten integreren op een normale basisschool. We zijn met gesprekken bezig maar het is zo maar niet geregeld. We willen deze kinderen ook op die school begeleiden en ondersteunen en kijken wat er mogelijk is.

Nog een slotwoordje van Carine: "Het is fijn om hier zoveel te mogen doen, zeker nu we hier weer met z'n tweeen zijn. Een aantal zaken zijn toch makkelijker te regelen zo samen. Daarvoor en daarom FRANCIEN SUPER SUPER BEDANKT!"

Groetjes,

Carine en Francien


179 views0 comments

Recent Posts

See All