Search
  • francien4

Nieuwsbrief Juli 2021 Gambia Child

Nieuwsbrief Juli 2021 Gambia Child

Beste Gambia Child sponsor,

In deze nieuwsbrief willen we ons bestuurslid Gerda aan u voorstellen en even iets over ons operatie project dit jaar.


Gerda is 61 jaar oud en woont in hartje Rotterdam. Is verpleegkundige HBOV met IC opleiding en heeft in diverse gezondheidsinstellingen gewerkt. Nu is ze docent bij het Zorgcollege Albeda, gedurende ruim 20 jaar. Gerda heeft al in 2019 meegewerkt in ons 1e OK project, waar 11 kinderen met succes zijn geopereerd en de aftercare gegeven die nodig was.

Dit jaar willen we een operatieproject in november uitvoeren. 15 kinderen zullen we dan opereren met klompvoeten, X-O benen of oud orthopedisch letsel. We zijn blij dat er weer mogelijkheden zijn om naar Gambia te gaan. In augustus a.s. gaat Gerda al samen met haar partner dit project in Gambia voorbereiden. Ze zullen met behulp van Saikou, 1 van onze Gambiaanse contactpersonen, de 15 kinderen bezoeken, röntgenfoto’s laten maken, laatste afspraken met de Medicare kliniek maken, de ruimte voorbereiden en voorzien van materialen zodat de aftercare (zorg na de operatie) kan plaatsvinden.
Judy, voor en na de operatie met Lia. Judy zal nog een tweede maal onder het mes moeten


Voor ons Nederlanders is het zeer vanzelfsprekend te allen tijde te kunnen beschikken over goede medische zorg. Voor mensen in Gambia is dat een heel ander verhaal. Medische zorg is schaars en voor zover sprake is van kwalitatieve zorg is dat voornamelijk weggelegd voor de rijkeren.

Zonder de juiste medische zorg ontwikkelen orthopedische afwijkingen bij de Gambiaanse kinderen verder en worden ze gehandicapt. Ze raken geïsoleerd, en gaan niet meer naar school. Ook is er in Gambia geen ziekenkostenverzekering. Geen geld is dus simpel geen hulp. Kinderen gaan dan vaak naar een lokale geneesheer om de hoek die meestal geen medische kennis heeft met alle (grote) gevolgen van dien.

Met o.a. ons operatieproject zullen een aantal kinderen in ieder geval niet verder beperkt worden door hun handicap en krijgen zij een kans zich verder te ontwikkelen.

Het voelt voor ons goed, om samen met bestuur en vrijwilligers zorg te dragen voor het 2e operatieproject. Harry de Vries, orthopedisch chirurg, die bij het 1e o.k. project heeft geopereerd, zal ook nu weer van de partij zijn. Het is geweldig om met hem samen te werken en ook nu zullen we weer veel voldoening hebben om alles voor elkaar te krijgen. Hij zal niet alleen de operaties uitvoeren, maar ook zijn kennis en ervaring overdragen aan de lokale artsen.

Vol vertrouwen gaan we wederom deze uitdaging aan en willen onze sponsors bedanken die dit mede mogelijk makenYaya en Lamin voor operatie5 jongetjes nadat het gips verwijderd was. Yaya het jongetje roze broek en Lamin in het wit daarnaast.


Dank u wel voor u geweldige medeleven, belangstelling en de mooie donaties.


Groeten van het bestuur van Gambia Child

54 views0 comments

Recent Posts

See All