top of page
Search
  • francien4

Nieuwsbrief Gambia Child oktober 2018


Sinds kort woont Carine Klein in Gambia. Het is voor onze stichting heel prettig dat een van ons daar bijna permanent is. Carine bezoekt de kinderen regelmatig, en met haar verpleegkundige blik ziet zij meer dan menig ander.

Omdat we een stichting zijn voor kinderen met een handicap, verandert er zo nu en dan iets in ons ledenbestand. Kinderen worden volwassen. Dan hopen we ze voldoende op weg te hebben geholpen met zorg en onderwijs. Andere kinderen komen ervoor in de plaats. We willen voorlopig niet meer dan 50 kinderen onder onze zorg nemen. We hebben drie nieuwe kinderen onder onze hoede.

Een nieuw kind is Mamadou Alieu Bah. Het kind heeft geen pigment in de huid, en is dus wit. Mamadou is blind geworden en heeft intussen veel psychische en gedragsproblemen.

Met name de moeder dacht dat het kind door de duivel bezeten was, en daardoor heeft Mamadou niet de levensstart gehad dat je het had willen toewensen.

Op de volgende foto`s zien we de stomp van Jainaba. Zij loopt met een prothese maar door drukplekken kreeg ze een flinke geinfecteerde wond. Door de verpleegkundige blik van Carine heeft ze samen met Jainaba haar ouders de wond iedere dag verzorgd. Een paar maanden daarna zag je al snel een mooi resultaat.

Deze week is Sidiki geopereerd. Hij had erg last van z'n lies. Het bleek om een liesbreuk te gaan. Samen met Carine is hij naar het ziekenhuis gegaan, en hij is snel geholpen, mede door toedoen van Carine. De kosten van 100 euro neemt Gambia Child op zich. Fijn dat we hem zo hebben kunnen helpen!

We zijn heel blij met de steun van de zussen Vrins. Zij verzamelen vooral baby en kinderkleding voor de winkel, waar kinderen als Sidiki kunnen werken, en een hoop leren. Zij zorgen ook zelf voor het transport van alles naar Gambia. Heel hartelijk dank voor jullie hartverwarmende bijdrage!

Het verslag van de zusjes is te lezen op www.gambiachild.nl

Goed nieuws. Harry de Vries, de orthopedisch chirurg die afgelopen voorjaar een week operaties heeft uitgevoerd op een groot aantal Gambiaanse kinderen, heeft zich bereid getoond om nog een keer naar Gambia te gaan om daar kinderen te opereren. Het plan is dat dat binnen twee jaar gaat gebeuren. Gambia Child is bereid een belangrijk deel van de voor- en vooral nazorg op zich te nemen. Dit wil Carine op zich nemen.

Harry de Vries stelt zichzelf voor:

Mijn naam is Harry de Vries. Ik ben orthopedisch chirurg met bijna 25 jaar ervaring.

In oorsprong begonnen als tropenarts voor de Memisa. Van 1983 tot 1987 werkte ik in Kenya voor die organisatie. Gedurende die tijd werd ik geconfronteerd met voedingsproblemen bij kinderen . Het was dan ook niet vreemd dat ik daar onderzoek naar ging doen. In samenwerking met de School of Tropical Medicine in Liverpool leidde dat tot een proefschrift over het gif Aflatoxine dat op vochtig voedsel zit en de lever aantast. Tijdens mijn periode in Liverpool kreeg ik een plaats in Rotterdam om daar te worden opgeleid tot orthopedisch chirurg.

Per 1 januari 1994 ben ik ingeschreven als orthopedisch chirurg. Maar de tropen ben ik nooit vergeten. Sinds die tijd ben ik vrijwel ieder jaar éen, twee ,of driemaal per jaar op kortere missies geweest naar landen als Tanzania, Rwanda, Kenia, Oeganda, Gambia en Suriname.

Nadat ik Francien van de Stichting Gambia Child weer ontmoette (wij kennen elkaar nog van het Gorinchemse ziekenhuis), opperden we het plan om voor langere tijd in een land als Gambia te verblijven. De gedachte daarachter is dat het voor de continuïteit van de zorg voor de kinderen daar, veel beter is als er follow-up wordt gedaan en er door de operateur ook naar de postoperatieve zaken kan worden gekeken.

Dat plan ligt nu in de bespreek fase om over twee jaar werkelijkheid te kunnen worden.

Daarom wilde ik mij graag aan u voorstellen zodat u weet wat er leeft

Harry de Vries

De hartelijke groet,

Stichting Gambia Child


132 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page