top of page
Search
  • francien4

Nieuwsbrief 2 Gambia Child februari 2019


Vorige week (8 tot 15 februari) waren wij, Leo van zandwijk en Eli Smits, met echtgenotes in Gambia.

Onze missie van deze reis was:

1. Kinderen met een ernstige handicap aan benen vinden.

2. Afspraken maken bij een kliniek om ze te opereren, want in oktober komt dr Harry de Vries naar Gambia om de operaties uit te voeren.

3. Onze sponsorkinderen bezoeken.

Het was voor ons een intense belevenis.

De blije gezichten, de mooie resultaten, maar ook de bittere noodzaak. Bijvoorbeeld het kind Leootje.

We waren even toe aan een kleine meeting in de auto, toen Leo ineens een jongetje met zijn zusje zag lopen. Ze verdwenen net de hoek om. Leo zag nog juist dat het jongetje heel slecht liep. De

1e impulsieve reactie was om meteen de auto uit te vliegen en achter het jongetje aan te gaan. Wat we ook deden. Onze Gambiaanse mediator Amadou heeft gevraagd waar hij woonde en we hebben een gesprek met zijn ouders gehad. Daarin hebben we uitgelegd wie we waren en wat onze missie is. De ouders waren enthousiast en dankbaar dat wij hun kind misschien kunnen helpen en zouden de volgende dag meteen een röntgenfoto laten maken. We hebben hem de naam Leootje gegeven, naar Leo zijn vinder. Voor waarschijnlijk €500,- kan het leven van Leootje compleet veranderen.

Leootje
Omar

Leootje Omar

Maar veel kinderen kunnen we niet helpen. We troffen bijvoorbeeld een meisje aan met een misvormd beentje. De oorzaak was injecties met verkeerde medicijnen. Op de röntgenfoto bleek de knie volledig te ontbreken. We kunnen niets voor haar doen.

We hebben 2 klinieken bezocht met de vraag of dr Harry de Vries daar 10 kinderen zou kunnen opereren. De operatie kamers en andere voorzieningen zagen er goed uit. We wachten nu de prijsopgaven af en hopen dat dit meevalt.

We hebben 39 sponsorkinderen bezocht, zo ook Mariama. Zij had grote achterstand omdat zij tot voor een paar jaar terug nooit naar school is geweest. Dankzij onze sponsors blijkt zij zich enorm goed intellectueel te ontwikkelen. Daarnaast kan zij ook lekker koken. Dat hebben we dan ook ervaren en een fantastische Benachin bij haar thuis gegeten. Al met al was het weer een indrukwekkende ervaring met warme mensen en warm weer.

Hartelijke groeten, Leo van Zandwijk, Eli Smits

Mariama en haar familie In de operatie kamer van de kliniek


114 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page